Trainer: Răzvan Anton
Participanți: 20 de elevi de la Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth” (liceul german)
Profesori coordonatori: prof. Gabi Oltean și prof. Mathias Heinrich
Credit foto: Mircea Ilaș
Atelierul propune diverse practici vizuale în jurul memoriei și are ca punct de pornire Arhiva platformei Viitorul memoriei și expoziția din Casa de lângă Sinagosă. Pe parcursul atelierului vom dezvolta diverse practici și schimburi de idei, încercând sâ propunem spre comparație mărturiile trecute și prezente asupra istoriei locale, biografiilor si patrimoniului cultural regional. Atelierul va incepe cu o prezentare a spațiilor comunității evreiești din Sighet (sinagoga, arhiva, bibliotecă), urmată mai apoi de discuții pe materialele documentate în arhiva ”Viitorul memoriei” și o vizită ghidată în expoziție. În cadrul atelierului vom lucra cu materiale fotosensibile pentru a imprima și a reconstrui narațiuni efemere pornind de la biografiile descoperite în marturiile și arhivele cercetate. Materialele produse în acest context vor fi prezentate in cadrul unui atelier deschis. Acestea vor presupune imprimari și albume fotografice, desene și colaje.
// RĂZVAN ANTON este lector la Universitatea de Artă și Design din Cluj și este unul din artiștii comunității Fabricii de Pensule.
A lucrat la coordonarea proiectului de digitalizare a Arhivei Fotografice de Presă Minerva. A fost artist în rezidență în cadrul proiectului TRACES (Transmitting Contentious Cultural Heritages with the Arts) între 2016 și 2019 la Mediaș, iar în toamna lui 2018 a fost avut o rezidență la MuseumsQuartier Viena. Printre cele mai recente expoziții se numără: Mnemonics (solo), EASTWA RDS PROSPECTUS, București (2015); expoziții de grup: Contentious Objects / Ashamed Subjects, curator: Suzana Milevska, Politecnico di Milano, Galleria del Progetto, Milano (2019); … dar l-am adus înapoi … ” : Obiecte, Cărări, Povești, Casa de lângă Sinagogă, Mediaș (2018); Life a User’s Manual: I work, therefore I’m not, curatori: Ami Barak, Diana Marincu, Art Encounters, Timișoara (2017); Message in a Bottle, curator: Diana Marincu, Walk and Talk, Ponta Delgada, Insulele Azore (2017); Viitorul Memoriei, Casa Tranzit, curator: Olga Ștefan, Cluj (2017); GIF, MAGMA, curatori: Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila, Sfântu Gheorghe (2017), Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite), curator: Alina Șerban, Domino, Cluj (2016).
Acest atelier a fost realizat în activitățile proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, proiect co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.
© 2019 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate