Traineri: Olga Ștefan & Gazdag Erzsébet
Participanți: 20 de elevi de la Liceul Teoretic ”Axente Sever” din Mediaș
Profesor coordonator: prof. Constantin Schiau
Documentare foto-video: Mircea Ilaș
Cum putem discuta despre rezistență în contextul de azi când din nou xenofobia a luat o amploare generalizată la nivel societal/politic și în unele cazuri chiar legal? Care sunt populațiile vulnerabile și cum putem să le sustinem? Ce forme de rezistență sunt adecvate? Cum putem fiecare participa în ele? Punctul de pornire pentru atelier este lupta de rezistență antifascistă și modalitățile de supraviețuire în perioada celui de al doilea război mondial. Folosind exemple reale din istorie și corelând documente din platforma ”Viitorul Memoriei” cu prezentul, ne vom concentra pe modul în care corpul poate fi purtătorul acestor concepte. Vom învața despre trecut, despre cum chiar în cele mai groaznice condiții oamenii au rezistat, și cum putem folosi lecțiile trecutului pentru crearea unei societăți mai bune.Participanții vor fi rugați să cerceteze propriile istorii, ale familiei și ale lor, ca sursă de inspirație pentru elaborarea unor proiecte făcute de elevi. Crearea de echipe formate din doi elevi care vor lucra împreună. Studierea materialului sursa (album, links, etc) Diferite de forme de artă pe care le putem folosi, răspunzând la temele abordate. Realizarea proiectelor personale și prezentarea lor în cadrul școlar.
// Gazdag Erzsébet
Născută și crescută în Mediaș, multiculturalitatea și multiconfesionalitatea orașului meu natal m-a influențat foarte puternic. Am studiat actoria la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeş-Bolyai, Cluj–Napoca. Ca și actor, trainer, manager de proiecte, traducător și interpret din 2008 colaborez la realizarea de evenimente culturale și artistice atât pe plan național cât și internațional. În urma unor serii de proiecte și călătorii în „lumea largă”, în 2010 m-am întors la Mediaș. Am început să organizez proiecte culturale, artistice și sociale la care invit să colaboreze colegi, prieteni cu experiență în domeniul respectiv. Paralel cu acestea susțin cursuri și ateliere artistice pentru copii și adulți.
În 2012 împreună cu prieteni am fondat Asociația S’artR – vient de l’âme cu scopul de a aduce arta și cultura mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor, focusul principal fiind arta și vindecarea prin artă.
Acest atelier a fost realizat în activitățile proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, proiect co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.
© 2019 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate