uma timisoara

ARHIVA UMA 2006 – 2009

Istoricul programului UMA
2005 – 2009
Asociația Signis România

Implementarea programului UMA “Un minut de adolescență” a început în 2005, cu întâlnirea dintre regizorul Anca Berlogea (Ana Boariu) președintele Asociației Signis România, doamna Elisabeta Bostan, regizor și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.CARAGIALE”, și Rodica Buzoianu, medic la secția Toxicomanii, a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Fiecare avea o experiență proprie în munca cu copii, adolescenți și tineri, și convingerea că FILMUL este un limbaj universal care poate deveni un instrument de formare, comunicare si schimbare a mentalităților.

Scopul programului UMA a fost de la început, atât să sprijine integrarea sistematică a unor noi forme de educație audiovizuala în rândul adolescenților și tinerilor, cat și implicarea artiștilor profesioniști în câmpul educației preuniversitare. Pe termen lung, programul și-a propus promovarea unui curent de etică culturală prin integrarea filmului în domeniul protecției și educației elevilor din România.

ATELIERE
Proiectul socio-cultural “Un Minut de Adolescență”- UMA este derulat de Asociația Signis România, și constă în organizarea de ateliere de creație video cu adolescenți și tineri și o competiție națională. Timp de 7 zile, împreună cu  2 artişti profesionisti, ei învață cum să facă un film de 1 minut pe propria poveste – scenariu, lucrul cu camera de filmat, editarea. Filmele sunt înscrise în diferite festivaluri, în țară și străinatate, difuzate prin site-ul UMA și distribuite de parteneri media locali și internaționali. Asociația se adresează adolescenților și tinerilor defavorizați din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 12-21 ani. Dorim să le oferim posibilitatea de a se exprima printr-un film realizat de ei. Lumea, așa cum ei o văd, este prezentată prin intermediul filmului și totodată filmul este promovat în domeniul social şi educaţional, atât ca factor de cultură şi de formare dar şi ca formă de expresie artistică. Filmele realizate sunt instrumente de comunicare, de dezvoltarea a încrederii și a stimei de sine.

Workshops
The social cultural project „A Minute of Adolescence”–UMA is run by the Signis Romania Association and it consists of video creation workshops with adolescents and young people, as well as a national competition. In 7 days, supported by 2 professional artists, they learn how to make a one-minute short film based on their own story – writing the script, working with the camera and editing their material. The films are sent to different festivals in Romania and abroad, posted on the UMA website and broadcast by media partners, on a national and international level. The Association focuses on disadvantaged adolescents and young people from all over the country, ages 12 to 21. We wish to provide them with the opportunity of expressing themselves with their own films. The world according to them is presented in these films, which are promoted in the social and educational domain, as both a cultural and formative agent, and an artistic expression. The films are communication tools developing young people’s self-confidence and self-esteem.