The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow
”Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”
Singurul proiect românesc selectat pentru Componenta 1 Memorie istorică europeană – 2018, în cadrul Programului ”Europa pentru cetățeni” al Uniunii Europene.
Sub-program: European Remembrance
proiectul interdisciplinar, transnațional și „multi-oraș” care propune reactivarea memoriei Holocaustului prin artă și media, anunță lansarea unei serii de evenimente organizate în România, Slovacia și Republica Cehă.
Activitățile proiectului:
REALIZAREA UNEI SERII DE INTERVIURI ÎN PREMIERĂ CU SUPRAVIEȚUITORI AI HOLOCAUSTULUI din România, Israel, Slovacia și Republica Cehă
PRODUCȚIE DE FILM DOCUMENTAR ”Gestures of Resistance”
ATELIERE EDUCAȚIONALE PRIN ARTĂ ÎN LICEE din Sighetu Marmației și mediaș
TURNEU INTERNAȚIONAL – PROIECȚII DE FILME ȘI DEZBATERE ”Gestures of Resistance”
CREAREA UNUI SITE WEB dedicat Proiectului European thefutureofmemory.ro
Conceput și curatoriat de Olga Ștefan, proiectul se concentrează pe înregistrarea mărturiilor pe tema rezistenței antifasciste a ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului din cele trei țări sus-menționate, ca surse primare pentru producția filmului documentar ”Gestures of Resistance” și pentru organizarea unor ateliere de artă cu liceeni din Mediaș și Sighetu Marmației. O arhivă cuprinzătoare a cercetărilor şi produselor noastre culturale va putea fi accesată pe un website special creat. Ea va funcţiona ca un depozit de informaţii pentru a ajunge la un public global, în așa fel încât să putem educa un număr mai mare de oameni, decât cel pe care putem să-l atingem prin evenimente live.
În documentarul ”Gestures of Resisitance” vor fi prezentate în premieră mondială jurnale, desene și schițe realizate în perioada premergătoare și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest film documentar va avea premiera oficială la Bratislava, în cadrul Freedom Festival, și va fi proiectat într-o serie de evenimente în România, Cehia, Slovacia și difuzat la televiziune. Formele de rezistență prezentate în ”Gestures of Resisitance” variază de la simpla supraviețuire (rezistența la moarte), forme individuale de solidaritate cu ceilalții, rezistență culturală și artistică, până la forme colective cum ar fi protestul civic, acțiuni interzise prin lege și chiar rezistența armată.
citeste mai departe …
Atelierele educaționale prin artă se adresează elevilor de liceu din Mediaș și Sighetu Marmației, două orașe multietnice, cu un trecut împletit cu cel al populației evreiești. Scopul atelierelor este de a reactiva memoria locurilor și poveștile uitate ale comunităților cercetate, dar și de a le integra în narațiunea oficială și europeană. citește mai departe …
PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR în 2019:
ROMÂNIA: Sighetu Marmației, 8 – 11 Aprilie; Mediaș, 13 – 16 Mai; Căminul Cultural Potoc, 16 Iulie; Arad, 30 Septembrie; Zalău, 1 Octombrie; Șimleu Silvaniei, 2 Octombrie; Sibiu, 3 Octombrie ; Cluj-Napoca 4 și 7 Octombrie, Timișoara, 23 Octombrie; București, 10, 28 și 30 Octombrie, 15 și 28 noiembrie, 14 Decembrie; Iași, 20 Noiembrie 2019.
SLOVACIA: Bratislava, 24 Mai, 28 Octombrie 2019; Trnava, 17 Octombrie 2019
REPUBLICA CEHĂ: Praga, 9 Septembrie 2019; Brno, 20 Septembrie 2019
BELGIUM: Brussels, 24 Ianuarie 2020, House of European History
DIFUZAREA FILMULUI LA TELEVIZIUNE
ROMÂNIA: Premieră la televiziunea națională TVR 3 a filmului Gesturi de Rezistență de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, 9 Octombrie 2019 (1h,, varianta TV, ro)
REPUBLICA CEHĂ: difuzarea filmului la televiziunea regională cehă numită TV V1, care distribuie semnalul său TV în principal în regiunea Boemia de Est (30 min, varianta TV, cz)
Fragment din Interviul cu Teres Mozes realizat de Olga Ștefan, Dec 2018 pentru filmul „Gestures of Resistance”
Teres Mozes, n. 1919 lângă Oradea, România
„Fiecare ne-am gândit să trimitem câte o scrisoare postală. Tatăl meu a trimis baiatului, fratelui meu care avea cu 10 ani mai mult ca mine, sora mea viitorului soț, și eu bunului meu prieten, care mi-a devenit soț după întoarcere, care era medic în detașamentul de muncă unde se afla și fratele meu.
Noi am căutat să aruncăm scrisorile din vagonul unde am stat. M-am apropiat de geam și mă uitam unde să le predau, eventual cuiva, și am observat un muncitor feroviar care și-a dat seama de intenția mea, a luat aceste cărți poștale pe care le-a acoperit cu o pânză roșie, și a dispărut. Noi nu știam dacă vreodată aceste cărți poștale, care erau ultimele știri despre viața noastră, eventual despre viitorul nostru, vor ajunge la țintă și abia după terminarea războiului, după întoarcere, am aflat că într-adevăr au ajuns.”
Inițiator de proiect & curator: Olga Stefan
Producător: Asociația UMA ED ROMÂNIA/ www.umaed.ro
Parteneri internaționali: POST BELLUM o.p.s. (Cehia)/ www.postbellum.cz și Bratislava Policy Institute (Slovacia)/ www.bpi.sk
Parteneri naționali: Fundația Tarbut Sighet (FTS) – Cultură și Educație Iudaică, Liceul Teoretic„Leőwey Klára”, Liceul Pedagogic„Taras Șevcenko”, Liceul Tehnologic „Marmația” (Sighetu Marmației) și Asociația Hosman Durabil – Sinagoga din Mediaș, Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth”, Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz”, Liceul Teoretic ”Axente Sever” (Mediaș).
Cofinanțator: Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”. Acest proiect reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
© 2019 Asociația UMA ED ROMÂNIA . Toate drepturile rezervate